Obiective turistice

Biserica Romano-Catolică din Vinga

Bijuterie a arhitecturii neo-gotice
Prima biserică a bulgarilor a fost ridicată încă la jumătatea secolului al XVIII-lea iar actuala biserică romano-catolică, cea mai impresionantă construcţie din Vinga, care este şi astăzi o mândrie a bulgarilor de aici, a fost ridicată în anul 1892.
Este una dintre cele mai frumoase biserici din această parte a României, aspectul ei monumental atrăgând numeroşi turişti. Declarată monument istoric în 1992, la un secol de la construire, a rămas astăzi cel mai important simbol al comunei arădene.
Biserica are o lungime de 62 metri şi o lăţime de 32 de metri iar turnurile au 65 de metri înălţime, cu scări în formă de spirală.
Pentru construcţia bisericii s-au folosit 3.000.000 de cărămizi şi granit din cariera de la Radna, care a fost fasonat de pietrarul arădean Szeleczky Józséf.

google

google-maps

Monumentul Sfintei Treimi din Parcul Central

A fost ridicat de moștenitorii primarului Francisc Rankov în anul 1899, după proiectul arhitectului Jakab Belloni.

Capela cu statuia Fecioarei Maria

Capela cu statuia Fecioarei Maria din câmpul școlii nr. 2. Capela s-a construit în 1892, împremuirea și postamentul au fost făcute în 1982 de către Anton Meskin, iar de capelă se îngrijește familia lui Petru Draghinov.

Statuia Sfântului Ivan Neponuk

A fost ridicată de Nicolae Nedeliov în anul 1860. De statuie se îngrijește familia lui Iosif Stoianov.

Capela cu Fecioara Maria și troițele pe Drumul Crucii

Capela cu Fecioara Maria și troițele pe Drumul Crucii, de la Izvorisc (Drosin, Izvorul Sfânt). A fost domeniu regal și este un loc de pelerinaj. Locul este încărcat de legende și în fața izvorului cu apă este ridicată o cruce în anul 1890 de către secretarul căpităniei orașului Vinga, josef Schöffer – iscusit vânător.

Troița din Valea Ardelenilor

A fost sfințită în anul 1906 și dăruită cu fondurile emigranților bulgari în orașul american Altoona. La această troiță se face primul popas în pelerinaj spre mănăstirea Maria Radna. Această troiță, ca și prima troiță, ridicată în marginea Vingăi, în Valea Ardelenilor din anul 1848, de Bonaventura Pușkov, au fost refăcute, reamenajate și resfințite în anul 2004, prin grija inginerului Francisc Draghinov de ,la asociația agricolă ”Ceres”.

Capela cu Fecioara Maria din cimitirul comunal

A fost ridicată în anul 1975 de familia lui Pavel Lukov- senator.

Capela Sfântului Anton de Padova

Este situată în intravilan la intersecția drumului național DN69 cu drumul comunal DC98, ridicată în anul 1872 de Francisc Smokov. De capelă se îngrijește familia lui Francisc Bogdanov.

Ultima actualizare: 15:43 | 13.05.2024

Sari la conținut